AFACERIdeVIS
Afaceri, idei de afaceri, planuri de afaceri si multe alte oportunitati de a castiga bani.
|
Lista Forumurilor Pe Tematici
|
AFACERIdeVIS | Reguli | Inregistrare | Login
POZE AFACERIDEVIS
Nu sunteti logat.
|
Nou pe simpatie: beatrice17
 | Femeie 19 ani Bucuresti cauta Barbat 25 - 80 ani |
|
znuzna
Admin
 Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 826
|
|
Noul impozit pe tranzactiile imobiliare
Dupa ce in a doua jumatate a acestui an impozitul de tranzactiile imobiliare s-a incadrat (partial) in regula de impozit de 16% din profit, se pare ca de la 1 ianuarie 2007 regula va fi schimbata. In continuare vom vedea daca in bine sau in rau pentru contribuabili. La ora actuala, impozitul pe profit de 16% se aplica tranzactiilor imobiliare doar daca imobilul respectiv a fost detinut mai putin de 3 ani, ceea ce dupa parerea mea era o metoda destul de buna de a impozita speculatorii imobiliari. Insa de anul viitor nu se va mai tine cont de profitul realizat la vanzarea unui imobil (pretul de vanzare minus cel de cumparare) ci se va aplica un impozit pe venitul dintr-o astfel de tranzactie, indiferent daca s-a realizat profit sau nu.
Si in acest caz se va face o diferentiere intre imobilele detinute mai putin de 3 ani si cele detinute mai mult de 3 ani. Astfel, pentru pentru imobilele detinute mai putin de 3 ani si a caror valoare este sub 200.000 de RON impozitul va fi 3% din pret plus 2% din ceea ce depaseste 200.000 de RON. In cazul in care imobilul a fost detinut mai mult de 3 ani aceste procente scad cu un procent la 2% din pretul de vanzare daca e sub 200.000 RON si 1% din ceea ce depaseste 200.000 RON. La dinamica preturilor imobiliare din Romania, noul sistem ar trebui sa avantajeze contribuabilul in cele mai multe cazuri. Intrucat preturile au crescut si inca mai cresc intr-un ritm destul de alert, “profitul” realizat la o cumparare-vanzare de imobil dupa cativa ani de detinere poate fi semnificativ, anual realizandu-se profituri medii de 20-40%. Daca detineti un imobil de 2-3 ani este foarte probabil ca pretul lui sa se fi dublat intre timp. Daca inca nu ati implinit 3 ani de cand il detineti si ati dori sa-l vindeti acum, impozitul ar fi de 16% din profit, care presupunand ca pretul s-a dublat ar insemna 8% din valoarea de vanzare. Daca insa ati implinit deja 3 ani de detinere a imobilului, nu ati plati deloc impozit pe tranzactia imobiliara.
De la 1 ianuarie 2007, indiferent de perioada detinere a imobilului, veti plati un impozit de 1-3% din valoarea imobilului. In cazul in care doriti sa vindeti un imobil detinut de mai mult de 3 ani ar fi bine sa va grabiti pentru a evita plata impozitului pe venitul realizat din aceasta tranzactie. In caz contrar, daca imobilul detinut are mai putin de 3 ani, este foarte probabil ca impozitul sa scada pentru dumneavoastra dupa 1 ianuarie 2007 (presupunand ca ati face un profit de macar 20%) si atunci ar fi recomandat sa mai amanati un pic vanzarea.
Deci noul impozit aduce si avantaje si dezavantaje contribuabililor. Insa daca privim cu atentie vom observa ca de fapt noul sistem va aduce avantaje in special speculatorilor (majoritatea dintre ei cumpara si revand un imobil in mai putin de 3 ani) si aduce dezavantaje majoritatii populatiei care detine un imobil de obicei cativa zeci de ani si care in momentul vanzarii va fi nevoita sa plateasca un impozit suplimentar mediu de aproximativ 1000 de euro (considerand un pret mediu aproximativ de 50.000 de euro la o tranzactie imobiliara adica un apartament mediu cu 2 camere intr-un oras mai mare sau unul cu 3-4 camere intr-un oras mai mic).
Deasemenea, faptul ca se va impozita in functie de pretul de vanzare va duce iar la o serie de declaratii false a pretului in fata notarului, declarandu-se valori cat mai mici pentru a plati impozite cat mai mici (la fel cum se face si pentru a plati mai putin la taxa de timbru). Sistemul cu 16% impozit pe profit avea avantajul ca nu impozita deloc detinerile de mai mult de 3 ani si nu se plateau impozite decat daca se realiza profit la vanzare, iar cumparatorul avea tot interesul sa fie declarat la notar pretul corect intrucat altfel ar fi platit el la randul lui impozit mai mare la revanzare (daca il vindea mai repede de 3 ani).
Dupa parerea mea sistemul vechi era mai corect intrucat ii taxa puternic pe speculatori si deloc pe cei (majoritatea) care isi revand imobilul dupa cel putin 3 ani de detinere. Statul a preferat astfel o metoda de a lua un impozit mai mic dar de la toata lumea decat unul mai mare de la speculatorii imobiliari. Iar cu preturile la imobiliare care sunt in crestere continua, statul va incasa sume serioase in urmatorii ani. Sursa : economice.ro
_______________________________________ Afaceri, Idei de Afaceri, Planuri de Afaceri, Stiri despre afaceri, Solutii pentru webmasteri
|
|
pus acum 17 ani |
|