znuzna
Admin
 Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 826
|
|
Peste un miliard de euro au cheltuit intr-un an conationalii nostri pe produse si servicii de lux. Desi au trecut mai bine de 17 ani de cand piata s-a „eliberat“, multe dintre bunurile de lux raman rezervate celor care isi fac cumparaturile in strainatate. Abia in ultimii cinci ani, luxul a facut cativa pasi semnificativi spre consacrare, departe insa de adevaratul potential al pietei. Un studiu efectuat de CPP-Management Consultants, singura firma de consultanta pentru piata luxului din Romania, releva ca romanii au ajuns sa cheltuiasca pentru servicii si produse de lux intre 90 si 129 de milioane de euro in fiecare luna, fara a include in aceasta suma serviciile hoteliere si parfumeria de lux, dar piata abia incepe sa creasca.
Trend pozitiv, lansari amanate Romanii par sa fie poporul cel mai indragostit de lux din aceasta zona a lumii, poate doar un strop mai putin fanatici decat clasa proaspat imbogatita a Rusiei. Branding-ul de cinci stele a devenit aproape o garantie a succesului pe piata romaneasca dar, cu toate acestea, piata inregistreaza absente notabile in toate domeniile. Cine isi doreste lux, cumpara cel mai des in timpul excursiilor in strainatate. In lipsa locatiilor dedicate luxului, galeriile hotelurilor au ajuns sa concureze indeaproape, prin numarul de francize si reprezentante, numarul de magazine din zonele arterelor comerciale. Un pas spre servicii mai bune a fost facut in zona mall-urilor, unde cel putin inca patru locatii, cu un total de peste 400 de mii de metri patrati, vor fi deschise pana in 2009 - Esplanada, Liberty, Baneasa Mall si eternul proiect Casa Radio, care pare sa fi inceput in cele din urma sa se miste. Cel putin 20 de alte mall-uri de aceeasi talie vor fi deschise in urmatorii doi-trei ani in tara. Cu un PIB in crestere, populatie urbana peste 50%, venituri care promit sa creasca si conditii mult mai relaxate de creditare, romanii par sa fi intrat in zona cheltuielilor masive. Tot ce e „fita“ se vinde, de la parfumuri si cosmetice la terase si cluburi, de la hoteluri la ceasuri si de la sampanie la diamante. Si chiar asa, cheltuielile abia incep. Pentru prima oara, Romania va avea, din acest an, si un Top 10 „Big Spenders“.
Cele mai tari zece portofele! L uxul a devenit un concept natural atat pentru noua clasa de oameni cu disponibilitati financiare, cat - mai ales - pentru segmentul aspirational care puncteaza, de fapt, cresterea pietei. Brandurile premium si-au gasit un teren fertil in acest segment care promite sa faca in urmatorii ani pasul catre superpremium si high-end. Pana atunci insa, ochii sunt atintiti asupra marilor cheltuitori. CPP a intocmit, in premiera in Romania, topul celor mai mari zece cumparatori de produse de lux, top ce va fi prezentat integral in cadrul primei conferinte profesioniste asupra pietei de lux din Romania, Luxury Day, eveniment ce va fi gazduit pe 14 septembrie de catre hotelul Ramada. Pana atunci insa, topul este dezvaluit partial (locurile 10 - 3) in exclusivitate pentru cititorii „Saptamanii Financiare“: 1 - 3. necomunicat 4. Ion Tiriac (si familia) 5. Angela Gheorghiu 6. Carmen Adamescu (si familia) 7. Bobby Paunescu (si familia) 8. Printul Dimitrie Sturdza (si familia) 9. Mihaela Radulescu 10. Anastasia Soare Ocupantii acestor pozitii au cheltuit in perioada martie 2006 - martie 2007 intre 350.000 si 1.600.000 de euro pentru produse de lux. Segmentele luate in considerare pentru calcul au fost automobilele (achitate cash, excluzand leasing-ul si creditarea), moda, accesoriile, parfumeria de lux, bijuterii / ceasuri, servicii hoteliere de cinci stele sau mai mult, inchirierea sau achizitionarea de ambarcatiuni si avioane private, precum si calatoriile cu avioane de linie, clasa business sau first class. De asemenea, topul a mai luat in calcul in alcatuirea ierarhiei si achizitionarea bunurilor in perioada full price, calitatea de „connaisseur“ a big spender-ilor, rezervarile de servicii hoteliere in sejururi doar daca se incadrau peste limita minima de „junior suite“ (5+ stele). Au fost excluse din calcul persoanele care reprezinta, prin imaginea lor, produse sau servicii de lux, fiind recompensate in gratuitati.
Cazare: patru sau cinci stele? Daca Bucurestiul suferea acum zece ani de lipsa oricarei locatii de lux, lucrurile s-au schimbat fundamental, iar speculatiile pe marginea aparitiei pe piata a unor mari branduri internationale se fac auzite tot mai des. Categoria de 5 stele include pana acum hotelurile JW Marriott, Athenee Palace Hilton, InterContinental, Crowne Plaza, Howard Johnson si anuntatul Radisson SAS, care va fi deschis inainte de sfarsitul lui 2008. La nivelul de „boutique hotel“, Capsa are deja primul concurent, Hotel Carol Parc (Dealul Filaret, pe cel mai inalt punct geografic natural al Capitalei), cea mai scumpa locatie bucuresteana in prezent, cu camere de 500 de euro pe noapte (fata de 120 de euro la Crowne Plaza). Studiul CPP indica insa faptul ca cel putin doua dintre hotelurile enumerate mai sus sufera de o problema grava: lipsa renovarii. Atat JW Marriott, cat si Athenee Palace Hilton au lasat camerele exact asa cum au iesit din ultima renovare, ceea ce, in scurt timp, s-ar putea traduce in pierderea mai multor clienti preocupati de detalii. E de inteles de ce, in aceste conditii, mai multi clienti din categoria lux au inceput sa apeleze la Novotel si Ramada, hoteluri de patru stele care au, insa, atat aerul proaspat al unui hotel care se intereseaza de confortul vizitatorilor, cat si locatii de exceptie. Vestea buna este ca si marile nume din hotelarie au inceput sa se intereseze de Bucuresti. Un zvon din piata da drept sigura preluarea managementului Continental (Calea Victoriei) de catre gigantul european Kempinski, deja prezent pe pietele din Ungaria si Bulgaria. Informatia nu a fost inca nici contrazisa, nici confirmata de catre oficialii companiei. De asemenea, Sheraton pare a fi interesat de zona recent eliberata pe Calea Victoriei/Occidentului, insa niciun fel de discutii oficiale nu au fost inca demarate. Prin analizele periodice, CPP a tinut la curent cu evolutia pietei si alte firme interesate de piata romaneasca, inclusiv Taj, Morgan's si Dorchester Hotel Group
sursa:
_______________________________________ Afaceri, Idei de Afaceri, Planuri de Afaceri, Stiri despre afaceri, Solutii pentru webmasteri
|
|