AFACERIdeVIS
Afaceri, idei de afaceri, planuri de afaceri si multe alte oportunitati de a castiga bani.
Lista Forumurilor Pe Tematici
AFACERIdeVIS | Reguli | Inregistrare | Login

POZE AFACERIDEVIS

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
AndReea. pe Simpatie.ro
Femeie
19 ani
Calarasi
cauta Barbat
26 - 50 ani
AFACERIdeVIS / AFACERI / CRESTEREA STRUTILOR  
Autor
Mesaj Pagini: 1
znuzna
Admin

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 826
Strutul este cunoscut ca o pasare incapabila sa zboare, avand aripile nedezvoltate. Strutii sunt cele mai mari pasari din lume, caracteristica specifica si pasarilor Emu, Rhea, Kiwi sau Kassowari.
Sunt mai multe tipuri de strut:
Strutul african negru domestic este obtinut prin incrucisari selective din speciile albastra si rosie.
Strutul cu gatul rosu, salbatic, este originar din Africa (Tanzania si Kenia), la fel ca si cel albastru.
Strutul african negru domestic are talia si greutatea mai reduse fata de exemplarele salbatice si are penajul de culoare mai inchisa. Pielea este mai slab pigmentata.
Masculii de strut cu gatul rosu au pielea de culoare crem-albicioasa pe pulpe si gat, cu exceptia perioadelor de imperechere, cand tegumentul gatului si al pulpelor capata o culoratie roz-rosiatica puternica.
Maculii de strut cu gatul albastru au pielea de culoare cenusiu-albastruie pe gat, picioare si pulpe iar in perioadele de imperechere numai partea anterioara a pulpelor capata o coloratie rosiatica. Femela adulta de strut cu gatul albastru are aceeasi coloratie cenusiu-albastruie, in timp ce femelele de strut cu gatul rosu au pielea de culoare crem-albicioasa. Penajul masculilor adulti este negru cu alb iar cel al femelelor variaza de la gri-deschis pana la gri-maroniu.
Strutii cu gaturile rosii si albastre traiesc intre 20 si 30 de ani in mediul lor natural.
Strutii africani negrii domestici pot sa traiasca si sa se reproduca pana la varste de 50 de ani.
Strutul ajunge la greutatea normala a adultului intre 18 si 20 de luni, continuand sa mai castige in greutate cateva luni, dupa care greutatea lor stagneaza.
Inaltimea strutului variaza intre 2,15 si 2,17 metri. iar greutatea poate sa varieze intre 100 si 175 kg.
De regula, strutii sunt sacrificati dupa primele 10-14 luni. Pubertatea la struti incepe in jurul varstei de 15-16 luni, fiind insotita de producerea de hormoni care ii fac carnea tare, dandu-i un gust neplacut. Se considera ca strutii care ajung la greutatea de cel putin 120 kg sun buni pentru sacrificat.
Desi strutii nu sunt pasari zburatoare, aripile lor sunt surprinzator de puternice. Au gaturi lungi, capete scurte, cu ochii mari si ciocurile mici. Atunci cand alearga, isi deschid aripile mici, iar pentru aparare isi folosesc picioarele puternice. Strutii isi folosesc aripile pentru a se apara, precum si in cadrul ritualului de imperechere. Picioarele sunt prevazute cu doua degete care ii ajuta sa atinga o viteza de pana la 60 km/h. Principalul mijloc de aparare se realizeaza prin lovire; unele exemplare se apara si ciupind cu ciocul sau muscand, atunci cand sunt amenintate.
Strutul traieste 20-30 ani in salbaticie, dar in captivitate poate atinge varsta de 40-70 ani.
Strutii dispun de o serie de trasaturi ce ii avantajeaza, precum o vedere excelenta, canale auditive externe largi care ii permit sa auda foarte bine, picioare foarte puternice. Datorita acestor calitati, mortalitatea in randul adultilor este destul de redusa. Mortalitatea in randul exemplarelor tinere, insa, datorata animalelor de prada, este de peste 90%. Datorita acestor calitati, mortalitatea in randul adultilor este destul de redusa. Mortalitatea in randul exemplarelor tinere, insa, datorata animalelor de prada, este de peste 90%.
Strutul devine adult intre lunile a 16-a si a 18-a, atingand inaltimi de 2,15 metri. Continua sa creasca in greutate, astfel ca un strut matur poate sa atinga greutati de peste 150 de kilograme.
Strutul poate sa devina apt de reproducere incapand cu varsta de doi ani, masculii maturizandu-se mai tarziu decat femelele. Femelele incep sa depuna oua intre varsta de doi si trei ani, in timp ce masculii devin fertili abia dupa 4-5 ani. In captivitate, femelele pot sa depuna pana la 100 de oua pe an, in cele mai fericite cazuri, media anuala de oua depuse fiind de 20i pana la 40. Ouale de strut au o culoare albicioasa, cantarind 1-1,5 kg si sunt ouate de regula dupa-amiaza tarziu. Desi o singura femela se poate imperechea de mai multe ori pe zi, se considera ca o singura imperechere este suficienta pentru fertilizarea oualor pe parcursul unei intregi saptamani.
Masculii adulti de strut au penajul de culoare neagra, cu varfurile aripilor albe, in timp ce femelele sunt de talie mai mica si au culoare gri-maronie. Masculii de strut proveniti din zonele estice ale Africii au pielea de culoare roz sau rosie, fiind cunoscuti mai bine sub denumirea de „gaturi rosii”, in timp ce strutii provenind din zonele mai sudice ale Africii au pielea de culoare vanata-albastrie, fiind cunoscuti sub denumirea de „gaturi-albastre”. Culoarea pielii de pe gaturile strutilor este determinata de prezenta testosteronului, hormon sexual masculin, in timp ce culoarea penelor este determinata de nivelul hormonilor estrogeni, specific feminini, care apar in procente scazute si la masculi. Astfel. Strutii castrati isi pastreaza caracteristica coloristica a penajului, dar nu si a pielii, in timp ce femelele de strut, inaintea maturizarii, sau in conditiile unei dereglari hormonale, pot sa aiba si ele penajul de culoare neagra.
Strutii prezinta un grad inalt de adaptabilitate. Temeratura lor medie se situeaza intre 39-40 grade Celsius. In timpul sezonului cald, strutii isi scutura aripile pentru a se racori. In timpul sezonului rece, ei isi folosesc aripile pentru a-si acoperi picioarele. Mecanismul de tremoreglare specific strutului il confera capacitatea de a se adapta la conditii diferite de vreme cu variatii mari de temperatura.
Strutii sunt ierbivori, hranindu-se cu diferite specii de plante si arbusti. In majoritatea cazurilor, plantele si fructele suculente reprezinta o componenta esentiala in alimentatia lor, alaturi de insecte si soparle. In salbaticie, ei parcurg distante mari pentru a-si procura hrana si apa necesare. Strutilor le place apa, pot inota, dar pe de alta parte, ei sunt capabili de a trai fara apa perioade indelungate, asemanator camilelor. Cu toate acestea, se vor afla intotdeauna aproape de apa, avand nevoie de circa 8 litri pe zi. Aceasta abilitate, alaturi de silueta, poate duce la confundarea lor cu camilele, privind de la distanta, de aici denumirea de „pasare-camila”.

II. Pozitii de dormit specifice strutilor

Strutii sunt de obicei foarte calmi, traiesc in cupluri sau grupuri mici, in desertul african. Sunt animale pologame, masculii avnd de obicei o femela preferata si alte cateva alaturi. Masculul sapa o groapa in pamant, pentru cuib. Ouale sunt depuse in aceste cuiburi iar masculul le cloceste noaptea, in timp ce femela cloceste ziua. Ouale depuse pot fi in numar de 8 pana la 15 exemplare. Femele-strut da dovada de o mcapacitate uimitoare de a-si recunoaste propriile oua chiar daca se amesteca cu cele ale altor familii din cuibul comun. Ambii parinti se implica in cresterea micutului. Parintii supravegheaza cu atentie puii, pe care ii vor calauzi catre sursele de hrana (seminte si vegetatie), apa, in timp ce ii feresc de lumina. Dar chiar si cu protectia parintilor asigurata, doar 1 din 10 mpui va supravietui primului an din viata. Puiul devine independent dupa varsta de un an.
Clocirea artificiala isi incepe sezonul primavara timpuriu si continua pana la sfarsitul lui August sau Septembrie. La aceasta data femelele pot depune 30-80 oua iar unii masculi devin agresivi si periculosi in raport cu oamenii. Lovitura aplicata din picioare este extrem de puternica si amenintatoare.
Strutii cresc cu aproximativ30 cm pe luna in primul an de viata si cantaresc aprox. 45 de kg la aceasta varsta.

4. Metode de baza in cresterea strutilor

Cresterea strutilor in ferme presupune sisteme variate care pot fi aplicate cu succes in cadrul aceleiasi ferme. Cel mai adecvat sistem poate fi ales tinand cont de factori, precum: marimea fermei, locatie, clima. Deoarece managementul este de importanta majora, crescatorul trebuie sa decida care sunt functiile pe care le pot indeplini strutii si are sunt cele ce ii revin lui (avand in vedere clocirea si cresterea puilor pana la trei luni). De la varsta de trei luni pana la sacrificare, factori precum marimea fermei si capacitatea de a furniza hrana vor capata importanta in alegerea unui anumit sistem.
Nu exista un sistem standard sau tehnici de productie care sa fie similare pentru fiecare producator individual. Drept urmare, producatorii individuali trebuie sa determine ce este adecvat pentru situatia lor particulara, precum si piata careia i se adreseaza.
Noii veniti in cresterea strutilor trebuie sa fie pregatiti a studia atat opertaiunile existente cat si cercetarile publicate pentru a pregati si perfectiona un sistem de productie eficient.
In general, procesul productiv se va concentra pe cresterea pentru carne a strutilor care au greutati cuprinse intre 100 si 110kg la varsta de 10-14 luni. O circumferinta de 110-112 cm in jurul pieptului este considerata a fi ideala. Greutatea carcasei poate ajunge la 63-65 kg si poate produce 40-43 kg de carne.

Fermierii folosesc trei sisteme de crestere a strutilor:
in cuplu
trio
grup, colonie.
Un trio este format dintr-un mascul si doua femele-strut.
O colinie este mai mare decat un cuplu si este formata din minim doi masculi si trei femele.
Fermierii folosesc in general trei metode productive de baza:
metoda intensiva
metoda semi-intensiva
metoda extensiva.

Metoda intensiva
Pasarile traiesc intr-un tarc mic dotat cu hrana din exterior. In cadrul acestui sistem, ouale sunt adunate de la struti si clocite in mod artificial. Cand ouale au clocit, puii pot fi vanduti dupa a 2-a sau a 3-a zi, sau pot fi crescuti pana la varsta de trei luni. In acest caz, managementul sistemului artificial este vital. Acest lucru presupune hranirea corecta si ingrijirea puilor, tinandu-se cont de temperatura, igiena si ventilatie. Regula de aur este ca mai bine sa previi decat sa tratezi boala. Mortalitatea in cazul strutilor de trei luni crescuti intr-un mediu artificial se datoreaza adesea managementului incorect aplicat.
Daca un fermier opteaza pentru acest sistem, trebuie sa asigure amenajari speciale si timp disponibil. Daca sunt favorabile conditiile, o femela-strut poate produce pana la 60 de pui anual, prin aceasta metoda.
Numarul mare de pasari pentru imperechere solicita tratament inetnsiv, igiena stricta si vaccinare regulata. Principiile stintifice si selectia indica faptul ca ideala este combinatia de un mascul si o femela. Costurile cu hrana sunt ridicate in cazul acestei metode. Grupurile mici de struti il ajuta pe fermier sa tina o evidenta clara.
Metoda semi-intensiva
Grupurile pentru imperechere traiesc in tarcuri mai mari decat in cazul metodei intensive. O pasare dispune de aprox. 500 metri patrati de pamant si fiecare exemplar are resurse suplimentare de hrana. Ratiile complete sunt dispuse in tarc doar in timpul perioadei de imperechere. In cadrul acestui sistem, ouale perechilor de struti sunt colectate si clocite artificial. Puii din incubator sunt apoi alaturati puilor care au fost obtinuti pe cale naturala de parinti. Puii altor perechi pot fi de asemenea crescuti de catre o anumita pereche impreuna cu puii proprii. Principiul aplicat in acest caz este de a plasa intotdeauna puii tineri cu puii mai mari. Standardul este de 25 pui la o pereche.
O varianta a acestei metode consta in a pune mai mullti pui (60-80) cu perechi individuale de crestere pentru a le oferi un adapost impotriva conditiilor meteorologice nefavorabile sau in timpul noptilor reci.
Succesul acestui sistem este determinat de tipul de adapost si de management, in conditiile in care perechile de struti pentru crestere intampina dificultati in a creste un numar prea mare de pui. Tarcul mai mare are un efect pozitiv asupra conditiilor de sanatate specifice pasarilor iar costurile cu hrana sunt mai reduse decat in cazul metodei intensive.
Dezavantajul metodei rezida in posibilitatile reduse de a efectua un raport de monitorizare a activitatii.
Metoda extensiva
Metodele extensive de crestere solicita spatii intinse. Pasarile (perechi, trio sau colonii) traiesc aproape ca in salbaticie. Strutii au grija de proprii pui. Pasarile pot depune oua, pe care sa le cloceasca iar puii sa fie crescuti pana la varsta de trei luni de catre parinti.
Trebuie retinut faptul ca perechiel de struti pentru crestere difera din punct de vedere genetic in ceea ce priveste abilitatea lor de a cloci si cereste puii. Aceste diferente nu sunt cunoscute initial, dar experienta si atenta supraveghere pot fi de mare insemnatate.
Este permis un numar de maxim 25 pui la o pereche de struti daca aceasta poate creste puii in orice conditii. Hrana suplimentara este furnizata in cantitati limitate doar in timpul procesului de depunere a oualor.
Costurile cu hrana sunt minime. Cu toate acestea, o pasare de 10 luni hranita prin aceasta metoda atinge o greutate de 72 kg, in timp ce aceeasi pasare hranita prin metoda intensiva cu hrana completa, are deja o greutate de 100 kg.
Metoda extensiva, cu rezultate reduse in clocire, nu se preteaza la conditiile din Europa si SUA. Aceasta metoda nu este utilizata de crescatorii europeni.

5. Economia strutului

In ultimul deceniu, strutul a fost privit ca o potentiala schema de imbogatire rapida. La inceputul „modei” privind cresterea strutilor, indivizii de pe piata au observat cum investitia lor initiala a crescut de 10 ori. Insa, pe masura ce numarul pasarilor pentru imperechere creste, potentialii investitori sunt avertizati ca afacerea de crestere a strutilor poate capata un grad de risc.
Strutul este o pasare complexa, prin faptul ca poate produce un numar atat de mare de produse. Ceea ce trebuie acum urmarit este ca aceste produse variate sa fie plasate pe piata de catre crescator, si de a face fata unei piete...........

CONTINUAREA:


VĂ DORIM SUCCES ÎN AFACEREA DUMNEAVOASTRĂ!!!

cresterea strutilor strutul este cunoscut pasare incapabila zboare, avand aripile strutii sunt cele Admin

39.4KB


_______________________________________
Afaceri, Idei de Afaceri, Planuri de Afaceri, Stiri despre afaceri, Solutii pentru webmasteri



pus acum 17 ani
   
alexica73
membru 1 stea

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 5
e tare afacerea cu strutii, dar daca stai la bloc nu prea merge...poate fac astia niste strutisori...

_______________________________________
Invata sa castigi pe net

pus acum 15 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la