AFACERIdeVIS
Afaceri, idei de afaceri, planuri de afaceri si multe alte oportunitati de a castiga bani.
Lista Forumurilor Pe Tematici
AFACERIdeVIS | Reguli | Inregistrare | Login

POZE AFACERIDEVIS

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
theo23 Profile
Femeie
24 ani
Arges
cauta Barbat
26 - 45 ani
AFACERIdeVIS / idei de afaceri / CRESTEREA MELCILOR  
Autor
Mesaj Pagini: 1
znuzna
Admin

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 826
Melcii au fost dintotdeauna pretuiti ca reprezentand sursa de hrana, fiind
serviti ca delicatesa culinara. Retetele sunt nenumarate fiind alese de maestrul bucatar spre
Incantarea consumatorilor.
Escargotul este consumat pe tot globul si pe pietele multor tari exista deja cerere, fiind deja
perfectionat comertul cu zonele In care melcii nu se produc.
Franta, Italia si multe alte tari europene produc si exporta melci de ordinul tonelor. China si alte
tari asiatice cresc si produc melci In numar mare pe care Ii exporta In Intreaga lume, inclusiv In
Australia.       

In America de Nord si In cea de sud s-a creat cadrul dezvoltarii fermelor de melci comerciale care
pregatesc escargot de calitate superioara pentru restaurantele simandicoase ce deservesc piata
interna.
Industria Isi extinde profitabilitatea de pe piata prin asigurarea de informatii tehnice asupra
modalitatii de crestere, de producere si de vanzare a melcilor. Acestia asigura si echipamentul si
materialele necesare punerii In practica a unei ferme comerciale de melci ce include si inventarul
necesar pentru Inceperea activitatii unei ferme capabila sa genereze independenta financiara
detinatorului acesteia.
Beneficiile economice obtinute de tarile ce cultiva melci prin sistem de ferme au facut posibila
determinarea rezultatelor financiare de ordinul a milioane de dolari, franci ori yeni.
Melcii nu sunt crescuti In Australia la scara comerciala pana In acest moment si 99% din melci ce
se consuma provine prin import din tarile amintite mai sus si care detin potential excesiv ce le
permite derularea operatiunilor de export.
Aceste aspecte au reprezentat punctul de pornire In necesitatea de a investiga posibilitatea
dezvoltarii de ferme de melci proprii prin care sa se genereze si noi locuri de munca acelor
persoane dornice sa paseasca Intr-o industrie cu potential economic si de sustenabilitate pe
termen lung care sa atinga totodata si nivel de export Intr-un orizont viitor.
Informatiile prezentate In acest raport au fost culese si prelucrate pe parcursul unei perioade de 3
ani timp In care s-a efectuat si o excursie de documentare In Franta, de unde au fost preluate
mare parte din informatiile tehnice si practice.
Au fost consultati multi experti implicati In problemele biologice ce tin de ciclul de viata al
melcilor si au fost parcurse numeroase publicatii aparute In Intreaga lume si care detaliaza
informatii asupra heliciculturii, In intentia ca raportul sa asigure cele mai actuale si complete
informatii In legatura cu acest domeniu.
Raportul ofera cititorului toate informatiile ce Ii sunt necesare In vederea adoptarii unei decizii In
sensul Inrolarii Intr-un proiect cu impact larg care nu s-a mai desfasurat pana In prezent In
Australia. Cresterea comerciala In ferme a melcilor necesita implicarea totala a fermierului
asemeni oricarei forme de agricultura industrializata intensiva care foloseste animalele ca sursa
principala de obtinere a veniturilor.
Programul prezentat In cadrul raportului ofera unui potential interesat capacitatea de a se Inrola
cu succes Intr-un proiect ce va avea drept rezultat o afacere pe termen lung si profitabila. Este
inclusa o descriere sumara a biologiei melcului, a ciclului sau de viata precum si asupra
necesitatilor sale nutritionale.
Raportul detaliaza costurile de constructie si de Infiintare a unei ferme de melci comerciale. Zona
de incubare si cea de crestere reprezinta componentele cele mai costisitoare, acestea fiind
descrise amanuntit, fiind prezentate diferite variante sau sisteme de crestere a melcilor.
Deoarece melcii nu sunt Indelung acceptati pe teritoriul Australiei ca reprezentand sursa de
hrana, necesitatea includerii unui program de educatie intensiva si de marketing In cadrul oricarei
societati ce Isi propune sa Infiinteze o ferma de melci, este un aspect important. Aceste 2 directii
reprezinta problemele capitale In succesul financiar la debutul afacerii, deoarece mare parte a
pietei este dominata de importuri provenite din diferite tari Indepartate.
O implicare totala si o atitudine pozitiva pentru a reusi acolo unde nimeni nu a Incercat vreodata
pe teritoriul australian sunt ingredientele de baza pentru viitorii fermieri de melci care urmeaza
sa-si creeze nu doar piata interna pentru lor, ci sa recurga si la exporturi In asa fel Incat castigul
nu va fi doar unul individual, ci si Australia va putea remarca din aceasta parte beneficii sociale si
economice.
INTRODUCERE
De mii de ani, melcii comestibili au fost consumati In diferite tari europene. se atribuie Frantei
rolul de a fi denumit escargot acele exemplare consumate In cantitati mari ca hrana.
Totusi, helicicultura nu Isi are originea In Franta, ci prin lucrarea lui Pliniu cel Batran aflam
despre Fulvius Hirpinus care a fost primul om care a instituit depozite de melci undeva In jurul
anilor 50 I. Hr. la Tarquinium, un oras toscan aflat In apropiere de Roma.
In acel loc, melcii erau pastrati In Imprejmuiri unde erau hraniti cu cereale si cu vin fiert pana
ajungeau la dimensiunile si cantitatea potrivita pentru a fi mancati. Printr-o crestere Ingrijita,
prin selectie si hranire atenta, s-au putut obtine rezultate promitatoare.
In timpul expansiunii Imperiului Roman, helicicultura a fost introdusa si In alte tari / state care au
fost treptat Inglobate In Imperiu. In Elvetia si In zonele din jurul Dunarii cultura melcilor a fost
practicata pana In timpul Evului Mediu.
De la Ulm, din Alpii stancosi, erau trimisi anual o cantitate de 10 mil. de melci catre zonele de pe
cursul Dunarii, la Viena si la manastirile austriece, unde erau consumate sub denumirea de pesti
In timpul postului Pastelui.
Odata cu scumpirea transportului pe apa, piata melcilor a scazut treptat, dar industria s-a
mentinut prin grija catorva fermieri pana cand s-a deschis piata Frantei In ultima periaoda a
secolului 18.
Introducerea melcilor ca sursa de hrana In Franta a fost pur Intamplatoare. Comerciantii de vinuri
francezi care au ajungeau anual In Burgundia In turnee trebuie sa accepte cazarea la diferite
hanuri unde erau serviti adesea cu melci culesi din livezile aflate In apropierea localurilor.
Acest fel culinar reprezenta un lucru neobisnuit dar savuros pentru acesti turisti, fiind preluat si
comentat de oameni la Intoarcerea lor la Paris. Treptat s-a starnit interesul, una dintre primele
manifestari In acest sens fiind angajarea In cateva randuri ale ghidului de pe ruta Auxerre – Paris
sa aduca In capitala franceza la Intoarcerea din turneu primele cosuri cu melci achizitionate din
diferitele piete ce i se aratau In cale.
In anii 1850, comertul cu melci In Burgundia a crescut considerabil, fiind favorizat si de aparitia
caii ferate care usura si grabea posibilitatea de aprovizionare a acestora In conditii de mentinerea
calitatii carnii. Ca o consecinta au aparut piete In Franta, Italia si spania. Crescatoriile de melci
sunt Intalnite acum In orice colt al lumii.
Melcul obisnuit de gradina care poate fi gasit cu usurinta In Australia, apartine speciei Helix
Aspersa, fiind cunoscut sub denumirea de micul gri. Acesta nu e un gastropod nativ din aceasta
regiune Insa a fost introdus In Australia asemeni multor altor daunatori agricoli. Oamenii I-au adus
pentru ca doreau sa Ii consume. Melcii provin si din Incarcaturile vaselor originare de pe batranul
continent si care au adus specia pentru a avea o delicatesa culinara.
In Australia singura sursa comerciala ce furnizeaza Helix Aspersa maestrilor bucatari livreaza sub
forma de conserva. Exista foarte putini crescatori In Australia, si acestia sunt raspanditi pe
Intreg teritoriul, care produc pentru derularea comertului cu restaurantele, Insa nivelul stocurilor
care le pot crea indica faptul ca opereaza la scara foarte mica. Produsele acestora au o calitate
foarte Inalta dar sunt disponibile In cantitati limitate, In timp ce piata se confrunta cu cresterea
cererii pentru melci.
COCHILIA SI CONTINUTUL EI
Cochilia reprezinta un con calcaros de forma concava, spiralat In sens invers fata de acele de
ceasornic, formand 3 – 4 spire. Este acoperita de un Invelis subtire denumit cuticula sau
periostracum, care confera culoarea exemplarului. Este despartita prin ganglioni pozitionati de-a
lungul mantalei, tegumentul, care acopera masa viscerala.
Cochilia este alcatuita din 3 straturi principale, periostracumul extern ce contine un compus
organic denumit conchiolin, cel de-al 2-lea strat, ceva mai gros e format din 3 straturi de
carbonat de calciu cristalin bazat pe o matrice organica. stratul aflat la interior este cunoscut
drept sidef, fiind baza de colorare a perlelor, fiind Intalnit mai ales la molustele marine.
structura cochiliei este un Impaienjenis proteic de grosime 1-2 mm, impregnat cu carbonat de
calciu (98 – 99%). Detine o deschidre ale carei muchii sunt cunoscute drept peristom, nefiind prea
bine format si nici calcifiat pana la stadiul In care melcul devine adult. La maturitate, melcilor li
se formeaza o muchie sau o buza. Din totalul greutatii melcului, cochilia reprezinta o treime.
Deschiderea melcului poate sa prezinte uneori o membrana denumita operculum. Aceasta se
poate detecta atunci cand melcul este In hibernare sau se odihneste.
Cresterea cochiliei nu este regulara. Formarea cochiliei este influentata de un numar de factori
ce include tipul hranei, disponibilitatea, temperatura si mediul relativ, hormonii de crestere,
culoarea si designul de baza fiind predeterminate genetic. Pot aparea variatii, fiind influentate de
hrana si de temperatura, dar si de predispozitia genetica pe care un crescator Il va putea
manipula apoi.
Melcii mari Imperecheati cu altii de acelasi talie, vor produce melci si mai numerosi dupa cochilie
poate fi citita varstamelcului si gradul de maturitate la care a ajuns.
Atunci cand melcului i se formeaza buza,
Corpul
Corpul este format din 3 parti: capul, piciorul si masa viscerala
Capul
Capul cuprinde 2 perechi de tentacule, cele 2 tentacule oculare fiind localizate deasupra, iar cele
2 tentacule mici care servesc pentru pipait sunt situate dedesubt. Gura se afla sub tentacule si
contine 1 dinte de forma circulara si limba sau radula (organ de masticatie la gastropode) care e
acoperit de un dinte sub forma de corn. Falca superioara este In frapt un dinte continuu utilizat
opentru taierea si curatirea hranei In gura.
Melcii Isi consuma hrana prin miscari de razuire la nivelul radulei, limba ca o pila care contine si
dintii macina alimentele prin miscarea limbii Inainte-Inapoi.
Orificiul genital este localizat pe partea dreapta In spatele capului. scrotul, continand si vaginul,
penisul si sageata calcaroasa (VEZI AICI CE E Exact) se afla In interiorul acestui orificiu.
PICIORUL
Piciorul sustine corpul si permite melcului locomotia. Exista 2 deschideri practicate In regiunea
superioara a piciorului In apropierea buzei sau muchiei cochiliei; una dintre acestea reprezinta
orificiul respirator, cealalta fiind anusul. Forma locomotoare a melcului este regulata, o miscare
de alunecare continua.
Melcii produc o sputa (un amestec de proteine apa/mucus) prin care corpul se umezeste Inlesnind
locomotia. Aceasta sputa ajuta In protejarea melcului Impotriva parazitilor si iritantilor. Mucusul
este produs pe toata lungimea corpului, permitand Indepartarea iritantilor. Producerea mucusului
reduce cantitatea de evaporatie de pe suprafata corpului melcului.
sputa este compusa In mare parte din apa, aceasta fiind cauza pentru care melcii sunt mult mai
activi In timpul sau dupa ploaie sau In conditii de umezeala. Acest mediu este cel mai prolific
pentru melci, Inlesnindu-le deplasarea.
MASA VISCEARALA
Masa viscerala contibne organele respiratorii, circulatia, digestia si reproducerea. Masa viscerala
este Inglobata In cochilie, acesta fiind Invelisul ce protejeaza organele vitale In fata oricarui
pericol.
sistemul respirator incvlude plamanul alcatuit din capilare care pompeaza oxigenul In sistemul
circulator.
Circulatia la melc se realizeaza printr-un sistem sangvin deschis prin care sangele nu urmeaza o
curgere liniara prin tuburi, ci una dispersata la nivelul tesuturilor. Astfel, sangele ajunge In
cavitatile corpului.
sistemul digestiv porneste de la nivelul capului, continua cu gura, esofagul si gusa, stomacul si
apoi intestinul, partea finala fiind anusul localizat Inaintea cavitatii mantalei.
Melcul detine un sistem nervos foarte bine dezvoltat. Creierul este compus din multi ganglioni
contopiti ce Inconjoara masa cavitatii bucale.
sistemul nervos periferic ce porneste de la creier este conectat cu organele senzitive, adica ochii
si organele de simt pentru miros si echilibru.
sistemul nervos ajunge pana peretele corpului melcului.
MANAGMENTUL MELCILOR
Fermierii din Intreaga lume au facut experrimente cu diferite tipuri de aranjamente de productie
timp de cativa ani. Cautarea unui sistem ce se bazeaza pe minimizarea timpului de munca si
cresterea veniturilor economice pentru aceleasi cheltuieli financiare este o preocupare constanta
a acelora implicati In cresterea In ferme a melcilor, dar si a membrilor comunitatii stiintifice
academice Inalt calificati.
Exista 3 sisteme Indelung folosite In prezent..............

CONTINUAREA:


VĂ DORIM SUCCES ÎN AFACEREA DUMNEAVOASTRĂ!!!

cresterea melcilor melcii fost pretuiti sursa hrana, delicatesa culinara. retetele sunt nenumarate Admin

28.9KB


_______________________________________
Afaceri, Idei de Afaceri, Planuri de Afaceri, Stiri despre afaceri, Solutii pentru webmasteri



pus acum 17 ani
   
alexica73
membru 1 stea

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 5
cam ce mananca melcii??...in afara de iarba?
si de cate ori se inmultesc pe an?
exista piata de desfacere si in romania...


_______________________________________
Invata sa castigi pe net

pus acum 16 ani
   
bella
Membru nou

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2
Pentru mai multe informatii despre aceasta afacere, va pun la dispozitie urmatorul link:

pus acum 12 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la