znuzna
Admin
 Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 826
|
|
Melcii au fost dintotdeauna pretuiti ca reprezentand sursa de hrana, fiind serviti ca delicatesa culinara. Retetele sunt nenumarate fiind alese de maestrul bucatar spre Incantarea consumatorilor. Escargotul este consumat pe tot globul si pe pietele multor tari exista deja cerere, fiind deja perfectionat comertul cu zonele In care melcii nu se produc. Franta, Italia si multe alte tari europene produc si exporta melci de ordinul tonelor. China si alte tari asiatice cresc si produc melci In numar mare pe care Ii exporta In Intreaga lume, inclusiv In Australia.
In America de Nord si In cea de sud s-a creat cadrul dezvoltarii fermelor de melci comerciale care pregatesc escargot de calitate superioara pentru restaurantele simandicoase ce deservesc piata interna. Industria Isi extinde profitabilitatea de pe piata prin asigurarea de informatii tehnice asupra modalitatii de crestere, de producere si de vanzare a melcilor. Acestia asigura si echipamentul si materialele necesare punerii In practica a unei ferme comerciale de melci ce include si inventarul necesar pentru Inceperea activitatii unei ferme capabila sa genereze independenta financiara detinatorului acesteia. Beneficiile economice obtinute de tarile ce cultiva melci prin sistem de ferme au facut posibila determinarea rezultatelor financiare de ordinul a milioane de dolari, franci ori yeni. Melcii nu sunt crescuti In Australia la scara comerciala pana In acest moment si 99% din melci ce se consuma provine prin import din tarile amintite mai sus si care detin potential excesiv ce le permite derularea operatiunilor de export. Aceste aspecte au reprezentat punctul de pornire In necesitatea de a investiga posibilitatea dezvoltarii de ferme de melci proprii prin care sa se genereze si noi locuri de munca acelor persoane dornice sa paseasca Intr-o industrie cu potential economic si de sustenabilitate pe termen lung care sa atinga totodata si nivel de export Intr-un orizont viitor. Informatiile prezentate In acest raport au fost culese si prelucrate pe parcursul unei perioade de 3 ani timp In care s-a efectuat si o excursie de documentare In Franta, de unde au fost preluate mare parte din informatiile tehnice si practice. Au fost consultati multi experti implicati In problemele biologice ce tin de ciclul de viata al melcilor si au fost parcurse numeroase publicatii aparute In Intreaga lume si care detaliaza informatii asupra heliciculturii, In intentia ca raportul sa asigure cele mai actuale si complete informatii In legatura cu acest domeniu. Raportul ofera cititorului toate informatiile ce Ii sunt necesare In vederea adoptarii unei decizii In sensul Inrolarii Intr-un proiect cu impact larg care nu s-a mai desfasurat pana In prezent In Australia. Cresterea comerciala In ferme a melcilor necesita implicarea totala a fermierului asemeni oricarei forme de agricultura industrializata intensiva care foloseste animalele ca sursa principala de obtinere a veniturilor. Programul prezentat In cadrul raportului ofera unui potential interesat capacitatea de a se Inrola cu succes Intr-un proiect ce va avea drept rezultat o afacere pe termen lung si profitabila. Este inclusa o descriere sumara a biologiei melcului, a ciclului sau de viata precum si asupra necesitatilor sale nutritionale. Raportul detaliaza costurile de constructie si de Infiintare a unei ferme de melci comerciale. Zona de incubare si cea de crestere reprezinta componentele cele mai costisitoare, acestea fiind descrise amanuntit, fiind prezentate diferite variante sau sisteme de crestere a melcilor. Deoarece melcii nu sunt Indelung acceptati pe teritoriul Australiei ca reprezentand sursa de hrana, necesitatea includerii unui program de educatie intensiva si de marketing In cadrul oricarei societati ce Isi propune sa Infiinteze o ferma de melci, este un aspect important. Aceste 2 directii reprezinta problemele capitale In succesul financiar la debutul afacerii, deoarece mare parte a pietei este dominata de importuri provenite din diferite tari Indepartate. O implicare totala si o atitudine pozitiva pentru a reusi acolo unde nimeni nu a Incercat vreodata pe teritoriul australian sunt ingredientele de baza pentru viitorii fermieri de melci care urmeaza sa-si creeze nu doar piata interna pentru lor, ci sa recurga si la exporturi In asa fel Incat castigul nu va fi doar unul individual, ci si Australia va putea remarca din aceasta parte beneficii sociale si economice. INTRODUCERE De mii de ani, melcii comestibili au fost consumati In diferite tari europene. se atribuie Frantei rolul de a fi denumit escargot acele exemplare consumate In cantitati mari ca hrana. Totusi, helicicultura nu Isi are originea In Franta, ci prin lucrarea lui Pliniu cel Batran aflam despre Fulvius Hirpinus care a fost primul om care a instituit depozite de melci undeva In jurul anilor 50 I. Hr. la Tarquinium, un oras toscan aflat In apropiere de Roma. In acel loc, melcii erau pastrati In Imprejmuiri unde erau hraniti cu cereale si cu vin fiert pana ajungeau la dimensiunile si cantitatea potrivita pentru a fi mancati. Printr-o crestere Ingrijita, prin selectie si hranire atenta, s-au putut obtine rezultate promitatoare. In timpul expansiunii Imperiului Roman, helicicultura a fost introdusa si In alte tari / state care au fost treptat Inglobate In Imperiu. In Elvetia si In zonele din jurul Dunarii cultura melcilor a fost practicata pana In timpul Evului Mediu. De la Ulm, din Alpii stancosi, erau trimisi anual o cantitate de 10 mil. de melci catre zonele de pe cursul Dunarii, la Viena si la manastirile austriece, unde erau consumate sub denumirea de pesti In timpul postului Pastelui. Odata cu scumpirea transportului pe apa, piata melcilor a scazut treptat, dar industria s-a mentinut prin grija catorva fermieri pana cand s-a deschis piata Frantei In ultima periaoda a secolului 18. Introducerea melcilor ca sursa de hrana In Franta a fost pur Intamplatoare. Comerciantii de vinuri francezi care au ajungeau anual In Burgundia In turnee trebuie sa accepte cazarea la diferite hanuri unde erau serviti adesea cu melci culesi din livezile aflate In apropierea localurilor. Acest fel culinar reprezenta un lucru neobisnuit dar savuros pentru acesti turisti, fiind preluat si comentat de oameni la Intoarcerea lor la Paris. Treptat s-a starnit interesul, una dintre primele manifestari In acest sens fiind angajarea In cateva randuri ale ghidului de pe ruta Auxerre – Paris sa aduca In capitala franceza la Intoarcerea din turneu primele cosuri cu melci achizitionate din diferitele piete ce i se aratau In cale. In anii 1850, comertul cu melci In Burgundia a crescut considerabil, fiind favorizat si de aparitia caii ferate care usura si grabea posibilitatea de aprovizionare a acestora In conditii de mentinerea calitatii carnii. Ca o consecinta au aparut piete In Franta, Italia si spania. Crescatoriile de melci sunt Intalnite acum In orice colt al lumii. Melcul obisnuit de gradina care poate fi gasit cu usurinta In Australia, apartine speciei Helix Aspersa, fiind cunoscut sub denumirea de micul gri. Acesta nu e un gastropod nativ din aceasta regiune Insa a fost introdus In Australia asemeni multor altor daunatori agricoli. Oamenii I-au adus pentru ca doreau sa Ii consume. Melcii provin si din Incarcaturile vaselor originare de pe batranul continent si care au adus specia pentru a avea o delicatesa culinara. In Australia singura sursa comerciala ce furnizeaza Helix Aspersa maestrilor bucatari livreaza sub forma de conserva. Exista foarte putini crescatori In Australia, si acestia sunt raspanditi pe Intreg teritoriul, care produc pentru derularea comertului cu restaurantele, Insa nivelul stocurilor care le pot crea indica faptul ca opereaza la scara foarte mica. Produsele acestora au o calitate foarte Inalta dar sunt disponibile In cantitati limitate, In timp ce piata se confrunta cu cresterea cererii pentru melci. COCHILIA SI CONTINUTUL EI Cochilia reprezinta un con calcaros de forma concava, spiralat In sens invers fata de acele de ceasornic, formand 3 – 4 spire. Este acoperita de un Invelis subtire denumit cuticula sau periostracum, care confera culoarea exemplarului. Este despartita prin ganglioni pozitionati de-a lungul mantalei, tegumentul, care acopera masa viscerala. Cochilia este alcatuita din 3 straturi principale, periostracumul extern ce contine un compus organic denumit conchiolin, cel de-al 2-lea strat, ceva mai gros e format din 3 straturi de carbonat de calciu cristalin bazat pe o matrice organica. stratul aflat la interior este cunoscut drept sidef, fiind baza de colorare a perlelor, fiind Intalnit mai ales la molustele marine. structura cochiliei este un Impaienjenis proteic de grosime 1-2 mm, impregnat cu carbonat de calciu (98 – 99%). Detine o deschidre ale carei muchii sunt cunoscute drept peristom, nefiind prea bine format si nici calcifiat pana la stadiul In care melcul devine adult. La maturitate, melcilor li se formeaza o muchie sau o buza. Din totalul greutatii melcului, cochilia reprezinta o treime. Deschiderea melcului poate sa prezinte uneori o membrana denumita operculum. Aceasta se poate detecta atunci cand melcul este In hibernare sau se odihneste. Cresterea cochiliei nu este regulara. Formarea cochiliei este influentata de un numar de factori ce include tipul hranei, disponibilitatea, temperatura si mediul relativ, hormonii de crestere, culoarea si designul de baza fiind predeterminate genetic. Pot aparea variatii, fiind influentate de hrana si de temperatura, dar si de predispozitia genetica pe care un crescator Il va putea manipula apoi. Melcii mari Imperecheati cu altii de acelasi talie, vor produce melci si mai numerosi dupa cochilie poate fi citita varstamelcului si gradul de maturitate la care a ajuns. Atunci cand melcului i se formeaza buza, Corpul Corpul este format din 3 parti: capul, piciorul si masa viscerala Capul Capul cuprinde 2 perechi de tentacule, cele 2 tentacule oculare fiind localizate deasupra, iar cele 2 tentacule mici care servesc pentru pipait sunt situate dedesubt. Gura se afla sub tentacule si contine 1 dinte de forma circulara si limba sau radula (organ de masticatie la gastropode) care e acoperit de un dinte sub forma de corn. Falca superioara este In frapt un dinte continuu utilizat opentru taierea si curatirea hranei In gura. Melcii Isi consuma hrana prin miscari de razuire la nivelul radulei, limba ca o pila care contine si dintii macina alimentele prin miscarea limbii Inainte-Inapoi. Orificiul genital este localizat pe partea dreapta In spatele capului. scrotul, continand si vaginul, penisul si sageata calcaroasa (VEZI AICI CE E Exact) se afla In interiorul acestui orificiu. PICIORUL Piciorul sustine corpul si permite melcului locomotia. Exista 2 deschideri practicate In regiunea superioara a piciorului In apropierea buzei sau muchiei cochiliei; una dintre acestea reprezinta orificiul respirator, cealalta fiind anusul. Forma locomotoare a melcului este regulata, o miscare de alunecare continua. Melcii produc o sputa (un amestec de proteine apa/mucus) prin care corpul se umezeste Inlesnind locomotia. Aceasta sputa ajuta In protejarea melcului Impotriva parazitilor si iritantilor. Mucusul este produs pe toata lungimea corpului, permitand Indepartarea iritantilor. Producerea mucusului reduce cantitatea de evaporatie de pe suprafata corpului melcului. sputa este compusa In mare parte din apa, aceasta fiind cauza pentru care melcii sunt mult mai activi In timpul sau dupa ploaie sau In conditii de umezeala. Acest mediu este cel mai prolific pentru melci, Inlesnindu-le deplasarea. MASA VISCEARALA Masa viscerala contibne organele respiratorii, circulatia, digestia si reproducerea. Masa viscerala este Inglobata In cochilie, acesta fiind Invelisul ce protejeaza organele vitale In fata oricarui pericol. sistemul respirator incvlude plamanul alcatuit din capilare care pompeaza oxigenul In sistemul circulator. Circulatia la melc se realizeaza printr-un sistem sangvin deschis prin care sangele nu urmeaza o curgere liniara prin tuburi, ci una dispersata la nivelul tesuturilor. Astfel, sangele ajunge In cavitatile corpului. sistemul digestiv porneste de la nivelul capului, continua cu gura, esofagul si gusa, stomacul si apoi intestinul, partea finala fiind anusul localizat Inaintea cavitatii mantalei. Melcul detine un sistem nervos foarte bine dezvoltat. Creierul este compus din multi ganglioni contopiti ce Inconjoara masa cavitatii bucale. sistemul nervos periferic ce porneste de la creier este conectat cu organele senzitive, adica ochii si organele de simt pentru miros si echilibru. sistemul nervos ajunge pana peretele corpului melcului. MANAGMENTUL MELCILOR Fermierii din Intreaga lume au facut experrimente cu diferite tipuri de aranjamente de productie timp de cativa ani. Cautarea unui sistem ce se bazeaza pe minimizarea timpului de munca si cresterea veniturilor economice pentru aceleasi cheltuieli financiare este o preocupare constanta a acelora implicati In cresterea In ferme a melcilor, dar si a membrilor comunitatii stiintifice academice Inalt calificati. Exista 3 sisteme Indelung folosite In prezent..............
CONTINUAREA:
VĂ DORIM SUCCES ÎN AFACEREA DUMNEAVOASTRĂ!!!
28.9KB
_______________________________________ Afaceri, Idei de Afaceri, Planuri de Afaceri, Stiri despre afaceri, Solutii pentru webmasteri
|
|