AFACERIdeVIS
Afaceri, idei de afaceri, planuri de afaceri si multe alte oportunitati de a castiga bani.
Lista Forumurilor Pe Tematici
AFACERIdeVIS | Reguli | Inregistrare | Login

POZE AFACERIDEVIS

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
mariaa5 Profile
Femeie
24 ani
Bucuresti
cauta Barbat
31 - 48 ani
AFACERIdeVIS / AFACERI / CRESTEREA CIUPERCILOR COMESTIBILE  
Autor
Mesaj Pagini: 1
znuzna
Admin

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 826
Ciupercile sunt un produs agroalimentar foarte apreciat in toate anotimpurile, mai ales iarna
cand legumele se gasesc in cantitati reduse in Europa. Datorita usurintei de cultivare ciupercile
pot constitui baza unei afaceri de succes pentru oricine.
Ciupercile au fost pentru prima data mentionate in literatura de catre Hipocrate care scria in
400 A.C. despre valoare medicinala a ciupercilor.
In ciuda afirmatiilor ca ciupercile pot sa creasca in orice gaura mai intunecoasa, cresterea
ciupercilor pentru comercializare necesita incaperi speciale echipate cu ventilatoare. Desi
ciupercile sunt de obicei crescute in intuneric, lipsa luminii nu este o necesitate.
Ciupercariile pot fi considerate recicloatoare a deseurilor din alte ferme. Ciupercile folosesc pe
post de "hrana" deseurile altor ferme cum ar fi: fan, frunze uscate, balegar sau gainat.
Ciupercile nu au capacitatea de a prelucra lumina soarelui precum fac plantele verzi care se
bucura de prezenta clorofilului. Ciupercile extrag carbohidratii si proteinele dintr-un mediu
bogat in materie organica de natura vegetativa care de obicei este in stare de putrefactie.
Aceasta materie organica trebuie preparata in compost pentru ca ciupercile sa il consume.
Daca compostul este corect preparat poate fi folosit exclusiv pentru cresterea culturii de
ciuperci dorite. La un moment dat a descompunerii materiei veti opri procesul de putrefactie
pentru a planta ciupercile pentru ca ele sa devina principalul organism care beneficiaza de
acest mediu.
PREZENTAREA PRINCIPALELOR CIUPERCI CARE CRESC IN FERME
Vom prezenta cele mai cunoscute ciuperci care se cresc in ciupercarii. Pentru fiecare specie
prezentam o mica descriere si temperatura de fructificare desi vom explica mai tarziu la ce
foloseste aceasta temperatura.
FAMILIA PLEUROTUS
Ciupercile Pleurotus sunt de forma asimetrica si cresc grupate in buchete. Piciorul gros, scurt
si carnos se continua cu palaria ce are forma asemanatoare unei scoici. Pe partea inferioara a
palariei se afla lamelele producatoare de spori, de culoare alb-crem, ce coboara pana la baza
piciorului.
Ciupercile Pleurotus sunt rezistente la variatii mari de temperatura si suporta teperatura de
pana la -20 gr C. Sunt economic viabile deoarece sunt rezistente la atacul diverselor boli, nu
necesita tratament cu pesticide si cere un volum mic de manopera. Pe de alta parte exista si
riscuri in cresterea acestor ciuperci: palaria ciupercilor nu are o "membrana" care sa acopere
lamele cu spori astfel incat sporii circula liberi in aerul din spatiu si pot infesta ulterioarele
cicluri de productie cu bacterii sau virusi. Deasemenea sporii din aer poti fi inhalati de catre
lucratori ducand la probleme respiratorii si alergii.
Pleurotus Ostreatus este o ciuperca de culoare vanata cunoscuta si sub numele de Pastravul
de Fag sau Burete de Fag. Temperatura de fructificare: 10-16 gr C.
Pleurotus Florida este o ciuperca de culoare crem foarte apreciata de cultivatori datorita
costurilor energetice scazute si de consumatori datorita aromei placute. Temperatura de
fructificare: 20-23 gr C
Pleurotus HK35 este de culoare crem deschis si are avantajul ca se comporta foarte bine la
temperatura scazute 10-20 gr C cat si ridicate 22-24 gr C. Temperatura de fructificare: 14-20
gr C.
Pleurotus Djamor este de culoare roza cu aroma foarte placuta si prezinta calitati culinare
excelente chiar daca producerea este relativ usoara. Aceste ciuperci nu se cresc inca in
Romania (din informatiile care le detinem in momentul asta).
FAMILIA AGARICUS
In romana se mai foloseste si denumirea de ciuperca criofila sau in engleza "button
mushrooms". Genul Agaricus cuprinde aproximativ 100 specii dintre care o parte sunt
otravitoare.
Agaricus Bisporus este o ciuperca de cuoare alba sau crem. Aceste ciuperci au reusit sa
mentina suprematia productiei in genul Agaricus. Temperatura de fructificare: 12-18 gr C.
Agaricus Edulis este de culoare alba cunoscuta si sub denumirea de "bulgare de zapada"
deoarece are palaria neteda, fara scuame. Aceste ciuperci necesita costuri de mici de
productie fata de Bisporus si e mai rezistenta la virusi. Temperatura de fructificare: 23-25 gr C
Agaricus Blazei esste de culoare alba, cu suprafata neteda si cu o mica concavitate in centru.
Mai e cunoscuta sub denumirea de "God's mushroom", adica ciuperca zeului. In prezent nu se
cultiva in Romania. Temperatura de fructificare: 21-26 gr C
LENTINUS EDODES (SHIITAKE)
Despre aceste ciuperci vom vorbi aparte deoarece atat modul de productie cat si popularitatea
lor le plaseaza pe un loc mai special. Aceste ciuperci sunt produse in cea mai mare cantitate in
comparatie cu alte specii de ciuperci in lume.
O alta denumire pentru Lentinus Edodes este Shiitake (din japoneza) sau Ciuperca parfumata
de castan datorita aromei puternice asemanator cu cel de banana. Isi amplifica aroma in stare
conservata si este foarte rezistenta la boli si daunatori.
Cultivarea acestor ciuperci se face pe busteni astfel incat despre cresterea lor vom discuta
aparte, dupa ce vom aborda cultivarea ciupercilor Pleurotus si Agaricus pe compost.
ALEGEREA CIUPERCILOR PENTRU CRESTEREA IN FERMA DVS
Pentru inceput trebuie sa stiti ca "semintele" ciupercilor numite miceliu este sub forma de spori
si se imprastie foarte usor in spatiu astfel incat nu puteti sa "insamantati" pentru o noua
generatie cu acesti spori."Semanta" trebuie cumparata de la un laborator care introduce
miceliul in boabe de grau sau alta forma pentru a putea fi manevrabil intr-o ciupercarie. Pentru
orice noua generatie de ciuperci care o veti cultiva veti avea nevoie de noi seminte cumparate
de la laborator. Pentru lista cu magazinele ce vand miceliu consultati Vanzatori de miceliu
Luati legatura cu magazinele care vand miceliu si intrebati de speciile de ciuperci pentru care
au miceliu prelucrat. Intrebati vanzatorul despre proprietatile speciilor de ciuperci, temperatura
lor de fructificare, rezistenta la boli, puterea de productie si alte avantaje sau dezavantaje.
Apoi ganditi-va daca aveti mai mult acces catre niste buturugi sau catre diverse deseuri
agriculturale pentru ca raspunsul va va orienta spre alegerea intre ciupercile Lentinus sau una
dintre ciupercile Pleurotus sau Agaricus.
CRESTEREA CIUPERCILOR PLEUROTUS SI AGARICUS
Dupa cum am mai scris, ciupercile au nevoie de un suport organic pe care sa creasca si din
care sa isi procure hrana. Spre deosebire de alte plante ciupercile nu au nevoie de lumina
dupa cum lipsa luminii nu este necesara. Ciupercile au nevoie de o incapere care se fie termic
izolata si bine aerisita. Dar partea cresterii efective a ciupercilor in aceste incaperi este partea
usoara din toata afacerea, partea grea consta in prelucrarea compostului.
Prelucrarea compostului e un proces destul de lent: dureaza cam o luna si care necesita multa
munca si materie prima. Odata ce avem compostul este asezat pe niste rafturi sau saci de
plastic in care se presara si miceliul pentru ca dupa 10-12 zile sa apara primii muguri sau
"primordiile de fructificare", dupa alte 6 zile sa apara butonii de fructificare. Dupa 3 saptamani
de insamantare va aparea primul val de ciuperci gata de recoltare. Perioada de recoltare tine
cam 40-45 zile si la fiecare 2 zile apare o noua recolta. Astfel de pe 1mp se culeg cam 10 kg
de ciuperci Agaricus pe un ciclu. La sfarsitul ciclului se sterilizeaza incaperea pentru ca sporii
generatiei precedente sa nu imbolnaveasca cu virusi si bacterii urmatoarea generatie de
ciuperci. Urmatorul ciclu se incepe imediat dupa sterilizare. In dependenta de conditiile de
temperatura pe timpul iernii pe care le oferiti se pot creste 2-3 cicluri pe an.
In continuare vom prezenta amanuntit fiecare etapa din cresterea ciupercilor Pleurotus si
Agaricus.......................

CONTINUAREA:


VĂ DORIM SUCCES ĪN AFACEREA DUMNEAVOASTRĂ!!!

cresterea ciupercile sunt produs foarte apreciat toate mai ales iarnacand legumele gasesc cantitati Admin

57.5KB


_______________________________________
Afaceri, Idei de Afaceri, Planuri de Afaceri, Stiri despre afaceri, Solutii pentru webmasteri



pus acum 17 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la